Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 236 157 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Zdjęcia w galeriach.


Wykoty 2012

piątek, 30 marca 2012 20:14

   Mam już pierwsze młode w tym roku. 29 i 30 marca okociły się samiczki numer 1 i 2 ze zdjęć poniżej. Zrobiły piękne gniazda i wszystko jest OK. Pogoda, choć w kratkę, sprzyja rozwojowi traw. Po deszczu i kilku cieplejszych nocach kolor łąki zmienia sie wyraźnie z szarego na bardziej zielony. Może za trzy tygodnie da się już narwać trochę zieleniny. Mam nadzieję, że nie powróci już zima bo pąki na drzewkach owocowych są już bardzo nabrzmiałe i szkoda by było jakby przemarzły. Ale za chwilę Święta Wielkanocne i przygotowania wyraźnie przyśpieszają. Będzie pasztet z królika przetrzymanego w zamrażarce aż do teraz. Będą też inne dobroci jak kiełbasy białe i wędzone a także inne wędliny. Kury biją rekordy nieśności(jak to na wiosnę), więc jajek również nie zabraknie. Dziś słyszałem krzyk przelatujacych łabędzi. Jednym słowem WIOSNA idzie wielkimi krokami, a to zapowiedź czegoś lepszego albo przynajmniej nadzieja.

PS: 11-04-2012 i 26-11-2012 okociły sie kolejne dwie samice. Zrobiły ładne gniazda i widać, że dobrze opiekują się młodymi. Te z poprzedniego, marcowego wykotu mają po 8 młodych już ładnie odchowanych.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Stado podstawowe na 2012 rok

sobota, 10 marca 2012 22:50

Oto moje tegoroczne stadko podstawowe: sześć samic i samiec. Cztery pierwsze to samice po samcu Ka z roku 2011 a piąta jest z roku 2010 oraz NC pochodząca z zakupu,  z sierpnia 2011. Samiec to mieszaniec belga szarego i turyngskiej samicy.

 

1 Samica Ka

 

2 Samica Ka

 

3 Samica Kwb

 

4 Samica Kwb

 

5 Samica Ter/Ka

 

1 Samica NC

 

 2 Samiec Bos/Tu

Krycia rozpocząłem od 27 lutego samcem ze zdjęć powyżej i jak na razie pokrył on cztery samice.

W końcu marca i na początku kwietnia spodziewam się pierwszych tegorocznych wykotów. Teraz muszę się zająć remontami i drobnymi naprawami klatek bo mają już swoje lata. Najważniejsze, że za dwa miesiące będzie już zielono i króliki otrzymają wreszcie swoją ulubiną trawę a koszty hodowli znacznie spadną.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Królik duszony

piątek, 02 marca 2012 11:17

Skladniki:

tuszka królika o wadze 1,5-2kg

sól

pieprz mielony

olej

łyżka stołowa mąki

woda

Wykonanie:

Tuszkę królika podzielić na porcje według rysunku poniżej:

 

Następnie mięso obsmażyć na dość mocno rozgrzanym oleju, układać obsmażone kawałki w szerokim garnku. Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę i zagotowujemy tak aby reszta smaku przeniknęła do wody, którą wlewamy do garnka z mięsem. Dusimy na wolnym ogniu około 45 minut w połowie tego czasu dodając sól i pieprz. Po tym czasie dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę, która zagęści powstały sos. W tym celu zestawiamy na chwilę garnek z ognia i zwracamy uwagę by mąka była dobrze wymieszana z wodą i nie było grudek. Mieszamy w garnku delikatnie nim obracając. Dusimy jeszcze około 15-25 minut tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. Podajemy z ziemniakami lub makaronem tagliatelle oraz surówką lub marchewką z groszkiem. Dla amatorów polecam wersję z białym wytrawnym bądź półwytrawnym winem, dolanym w ilości dużej szklanki w trakcie duszenia. Według mnie tak przyrządzony królik pozwala w pełni poczuć smak tego wspaniałego mięsa a ograniczona ilość przypraw, do soli i pieprzu, tego smaku nie zniekształca.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 28 marca 2017

Licznik odwiedzin:  19 395  

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

To o moim hobby - hodowli królików.

O mnie

1959r, wysoki, niebieskie, znaki szczególne: kocham świat niezależnie od tego czy stworzył go Bóg czy jest efektem ewolucji, obawiam się ludzi, którzy z powodu braku wyobraźni i pazerności dążą do jego zniszczenia...

Statystyki

Odwiedziny: 19395

Lubię to