Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 941 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Zdjęcia w galeriach.


Wątróbki smażone z cebulą

wtorek, 13 kwietnia 2010 19:46

Składniki na 4 osoby:

8 wątróbek króliczych

4-6 dużych cebul

sól, pieprz

kilka łyżek mąki

olej do smażenia

 

Cebulę obrać i przekroić na pół pokroić w plastry. Usmażyć na złoty kolor i poddusić.

Wątróbki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie części. Obtoczyć w mące i usmażyć po dwie minuty z każdej strony. Podawać z ugotowanymi na sucho ziemniakami okraszonymi uduszoną cebulą.

Wątróbka królicza jest bardzo smaczna miękka, jasna i delikatna. To według mnie prawdziwy rarytas. Solimy zawsze po usmażeniu.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pasztet z królika

wtorek, 13 kwietnia 2010 19:15

Składniki:

1 królik o wadze około 1,6-2kg
1,2-1,5kg  podgardla, 4-5szt  wątróbek króliczych
5-7 jajek
3 zwykłe bułki (kajzerki)
marchewka , pietruszka i kawałek selera, 1 mały por, ząbek czosnku
przyprawy do gotowania:   ziele angielskie - 5 ziaren, liść laurowy 1-2 szt, pieprz 7-15 ziaren, sól
do pasztetu:
gałka muszkatołowa, jałowiec (8-10 ziaren), pieprz mielony, sól do smaku (przyprawy dodaję zawsze świeżo mielone lub rozdrobnione)

Podzielone mięso z królika i podgardle gotuję z przyprawami i warzywami do miękkości około 1,5-2 godz, (warzywa można wyjąć po godzinie).  Odlewam trochę wywaru i gotuję przez 15-20 minut wątróbki. Odcedzam wątróbki i wkładam do wywaru bułki które powinny wchłonąć nadmiar płynu.

     Ugotowane, po wystygnięciu, mięso oddzielam od kości, mielę dwukrotnie, dodaję jajka i przyprawiam gałką(ucieram na tarce), jałowcem(bardzo drobno siekam nożem), solą i pieprzem świeżo zmielonym. Dobrze wyrabiam. Nakładam do foremek i piekę około 55 minut - 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Osobiście lubię przyrumienioną wierzchnią skórkę.
Mała rada - nakładać do 2/3 wysokości foremki  bo inaczej pasztet wykipi.

PS: Pasztet nałożony do jednorazowych foremek aluminiowych mozna zamrażać i upiec nawet po miesiącu. Wyjmuję blaszkę z surowym pasztetem wieczorem i rozmrażam w temperaturze pokojowej a rano piekę. Smak i konsystencja jak tego upieczonego od razu.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Młode wiosna 2010

niedziela, 04 kwietnia 2010 22:01
Mam już tegoroczne pierwsze młode. Na cztery pokryte samice 20,21 i 22 marca okociły się 3 i miały odpowiednio 3,7 i 3 młode. To raczej niska plenność ale w kwietniu spodziewam sie kolejnych trzech wykotów. Młode są za to bardzo duże i myślę, że  wyrosną z nich dorodne osobniki. Fotki umieszczę za parę dni.
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  20 247  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

To o moim hobby - hodowli królików.

O mnie

1959r, wysoki, niebieskie, znaki szczególne: kocham świat niezależnie od tego czy stworzył go Bóg czy jest efektem ewolucji, obawiam się ludzi, którzy z powodu braku wyobraźni i pazerności dążą do jego zniszczenia...

Statystyki

Odwiedziny: 20247

Lubię to