Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 236 157 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Zdjęcia w galeriach.


Królik duszony

piątek, 02 marca 2012 11:17

Skladniki:

tuszka królika o wadze 1,5-2kg

sól

pieprz mielony

olej

łyżka stołowa mąki

woda

Wykonanie:

Tuszkę królika podzielić na porcje według rysunku poniżej:

 

Następnie mięso obsmażyć na dość mocno rozgrzanym oleju, układać obsmażone kawałki w szerokim garnku. Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę i zagotowujemy tak aby reszta smaku przeniknęła do wody, którą wlewamy do garnka z mięsem. Dusimy na wolnym ogniu około 45 minut w połowie tego czasu dodając sól i pieprz. Po tym czasie dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę, która zagęści powstały sos. W tym celu zestawiamy na chwilę garnek z ognia i zwracamy uwagę by mąka była dobrze wymieszana z wodą i nie było grudek. Mieszamy w garnku delikatnie nim obracając. Dusimy jeszcze około 15-25 minut tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. Podajemy z ziemniakami lub makaronem tagliatelle oraz surówką lub marchewką z groszkiem. Dla amatorów polecam wersję z białym wytrawnym bądź półwytrawnym winem, dolanym w ilości dużej szklanki w trakcie duszenia. Według mnie tak przyrządzony królik pozwala w pełni poczuć smak tego wspaniałego mięsa a ograniczona ilość przypraw, do soli i pieprzu, tego smaku nie zniekształca.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Wątróbki smażone z cebulą

wtorek, 13 kwietnia 2010 19:46

Składniki na 4 osoby:

8 wątróbek króliczych

4-6 dużych cebul

sól, pieprz

kilka łyżek mąki

olej do smażenia

 

Cebulę obrać i przekroić na pół pokroić w plastry. Usmażyć na złoty kolor i poddusić.

Wątróbki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie części. Obtoczyć w mące i usmażyć po dwie minuty z każdej strony. Podawać z ugotowanymi na sucho ziemniakami okraszonymi uduszoną cebulą.

Wątróbka królicza jest bardzo smaczna miękka, jasna i delikatna. To według mnie prawdziwy rarytas. Solimy zawsze po usmażeniu.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pasztet z królika

wtorek, 13 kwietnia 2010 19:15

Składniki:

1 królik o wadze około 1,6-2kg
1,2-1,5kg  podgardla, 4-5szt  wątróbek króliczych
5-7 jajek
3 zwykłe bułki (kajzerki)
marchewka , pietruszka i kawałek selera, 1 mały por, ząbek czosnku
przyprawy do gotowania:   ziele angielskie - 5 ziaren, liść laurowy 1-2 szt, pieprz 7-15 ziaren, sól
do pasztetu:
gałka muszkatołowa, jałowiec (8-10 ziaren), pieprz mielony, sól do smaku (przyprawy dodaję zawsze świeżo mielone lub rozdrobnione)

Podzielone mięso z królika i podgardle gotuję z przyprawami i warzywami do miękkości około 1,5-2 godz, (warzywa można wyjąć po godzinie).  Odlewam trochę wywaru i gotuję przez 15-20 minut wątróbki. Odcedzam wątróbki i wkładam do wywaru bułki które powinny wchłonąć nadmiar płynu.

     Ugotowane, po wystygnięciu, mięso oddzielam od kości, mielę dwukrotnie, dodaję jajka i przyprawiam gałką(ucieram na tarce), jałowcem(bardzo drobno siekam nożem), solą i pieprzem świeżo zmielonym. Dobrze wyrabiam. Nakładam do foremek i piekę około 55 minut - 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Osobiście lubię przyrumienioną wierzchnią skórkę.
Mała rada - nakładać do 2/3 wysokości foremki  bo inaczej pasztet wykipi.

PS: Pasztet nałożony do jednorazowych foremek aluminiowych mozna zamrażać i upiec nawet po miesiącu. Wyjmuję blaszkę z surowym pasztetem wieczorem i rozmrażam w temperaturze pokojowej a rano piekę. Smak i konsystencja jak tego upieczonego od razu.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Przepisy z mięsa królika

niedziela, 03 maja 2009 10:04
Doceniając wybitne wartości odżywcze mięsa króliczego przedstawię w tej kategorii przepisy stosowane w mojej kuchni. Mam nadzieję, że znajdą one uznanie i zastosowanie u osób odwiedzających moją stronę. Aby przejść do przepisów wybierz kategorię "kulinarne".
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 28 marca 2017

Licznik odwiedzin:  19 399  

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

To o moim hobby - hodowli królików.

O mnie

1959r, wysoki, niebieskie, znaki szczególne: kocham świat niezależnie od tego czy stworzył go Bóg czy jest efektem ewolucji, obawiam się ludzi, którzy z powodu braku wyobraźni i pazerności dążą do jego zniszczenia...

Statystyki

Odwiedziny: 19399

Lubię to